Σύγχpονη ηρωίδα:Γuναίκα ζωγράφος πουλάει τους πίνακές της και δίνει τα χρήματα για τα αδέσποτα
Τουρκία: Η φιλοζωία είναι δείγμα πολιτισμού και έτσι η τουρκική διακυβέρνηση επέλεξε έναν καινοτόμο τρόπο για να φροντίσει τα αδέσποτα των περιοχών. Τοποθετήθηκαν ειδικά κουτιά στο δρόμο για να μπορεί ο κόσμος να αφήνει το φαγητό που του περισσεύει αντί να το πετάει και έτσι να συγκεντρώνεται τροφή για τα αδέσποτα ζωάκια.
Στην Τουρκία αγαπάνε και φροντίζουν τις γάτες. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αποκλείεται και σε κάποιες άλλες πόλεις. Τις φροντίζουν, τις στειρώνουν και γενικά είναι μέρος της ζωής τους.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα στη χώρα εκτός από τις γάτες. Υπάρχουν αμέτρητοι σκύλοι, και μάλιστα σε όλα τα μέρη, σε όλες τις γωνιές της χώρας. Και εδώ σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτά. Να τους κάνουν καλύτερη τη ζωή στους δρόμους.
Η 24χρονη ζωγράφος Seyma Kayan
Η 24χρονη ζει στο Ικόνιο είναι μια από αυτούς. Η Seyma αγαπάει και φροντίζει τα ζώα σε μόνιμη βάση. Η ζωγραφική είναι η μεγάλη της αγάπη, με την οποία ασχολείται από την παιδική ηλικία. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει από τους άλλους ζωγράφους και καλλιτέχνες είναι ότι έχει αφιερωθεί εντελώς στα αδέσποτα ζώα και τη φροντίδα τους.
Εδώ και πολλά χρόνια η Seyma πουλάει πολλούς πίνακές της μέσω social media. Ο λόγος όμως που το κάνει δεν είναι προφανής. Είναι για να μαζέψει χρήματα ώστε να φροντίσει τα πολλά αδέσποτα του δρόμου που ζουν στο Ικόνιο. Και έχει φτάσει στο σημείο να δίνει όλα της τα χρήματα για το σκοπό αυτό.
Η ίδια θα πει: “Έχω κατά καιρούς πάρει σπίτι του μου όλα τα ζωάκια που είχα βρει και είχαν ανάγκη, όπως χελώνες, τραυματισμένα πουλιά, ακόμα και σκουλήκια. Όλα αυτά είναι ένας διαφορετικός κόσμος για εμένα. Εύχομαι όλο και περισσότερος κόσμος να αρχίσει να νοιάζεται για τα ζώα, ειδικά αυτά που μένουν έξω και παλεύουν να επιβιώσουν”.
Και συμπληρώνει: “Παρόλο που ο κόσμος βασικά ανταποκρίνεται, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που με μπλόκαραν στα social media και δεν με πλήρωσαν ποτέ. Για αυτό και πλέον παίρνω προκαταβολή γιατί στο τέλος τα ζώα την πληρώνουν.”
Έχοντας παράλληλα σπουδάσει και βοηθός κτηνίατρου σε κολέγιο, η Seyma είναι σε θέση να μπορεί να περιθάλψει κάποιο ζώο που έχει ανάγκη. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν θέλουν τα ζώα; “Δεν μπορώ να πιάσω κουβέντα με κάποιον που δεν αγαπάει τα ζώα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα είδος ψυχολογικού προβλήματος. Δεν γίνεται να είμαι φίλη μαζί του. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο φοβάμαι ένα ζώο και στο δεν το συμπαθώ. Ο σεβασμός είναι ίδιος για όλα τα ζωντανά όντα”.