Συγκλονίζουν οι εικόνες και τα βίντεο των καμένων ζώων στον Αμαζόνιο

January 1, 2021

Συγκλονίζουν οι εικόνες και τα βίντεο των καμένων ζώων στον Αμαζόνιο

Διαφ.



Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουμε καθημερινά από την τεράστια φωτιά στον Αμαζόνιο που κατακαίει εδώ και μέρες ό,τι βρίσκει μπροστά της. Οι πυρκαγιές στο βραζιλιάνικο κομμάτι της ζούγκλας του Αμαζονίου έχουν ξεπεράσει φέτος κάθε ρεκόρ ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών.




Ο Κλάιβερ Ρόσα, διευθυντής της υπηρεσίας Δασών και Γης (ABT), δήλωσε ότι η περιοχή που πλήττεται από τις πυρκαγιές στη Βολιβία φτάνει πλέον τα 9.500.000 στρέμματα, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει το 32% του δάσους Τσικιτάνο, όπου επηρεάστηκαν 1.871 οικογένειες σε 11 κοινότητες και 35 χωριά αυτοχθόνων.

Εκτός από τη Βραζιλία και τη Βολιβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό. Το 2018 η Κολομβία έχασε 1.970.000 στρέμματα δάσους εξαιτίας της αποψίλωσης, μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών που μαίνονται στον Αμαζόνιο.

Δυστυχώς αμέτρητα είναι και τα ζώα που κάηκαν με φριχτό τρόπο. Τον αριθμό τους δεν θα μάθουμε ποτέ. Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, είναι ο χώρος όπου ζουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών.

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.



Η καλλιέργεια σόγιας είναι η δεύτερη βασική αιτία που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι. Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace.



Marizilda Cruppe / Amnesty International / Reuters




Πηγή

Διαβάστε επίσης: